PM
Hammarby Alpin Marathon 2021

Start söndagen den 28 november, den första advent. Klockan 09:00.

Registreringen öppnar klockan kvart i åtta, och sker vid tävlingscentrum som ligger i anslutning till start, varvning och mål. I botten av backen, till vänster om liften när du tittar mot toppen. Vi stänger registreringen kvart i nio. 

Anmälningsläge

Vi har 167 deltagare i startlistan, vilket är deltagarrekord! I marathonklassen är det 26 damer och 83 herrar.
Det är 20 damer anmälda till halvdistansklassen, och 38 herrar.
Uppdaterat den 27 november

Startlistan hittar du här!

Information och start 

Vi kommer inte att ha någon genomgång av regler eller information utöver detta PM. Varvet går moturs, och starten är rakt upp för backen som Skistar kallar för Trysil. Starten går vid nio. 

Bansträckning

Alla tidigare byggnationer är borta från backen och vi kommer att springa en oförändrad Rogers Bergsbana, som använts tidigare år, och som är beskriven på hemsidan

Banan är trång på sina ställen. Kanske framför allt längs den nedre östra gå- och cykelbanan, och svängen precis innan. Det kommer sannolikt att vara både lerigt och halt. Vi kommer att markera upp de ställen där vi upplever det som kritiskt, och även vara på plats för att informera förbipasserande. Men det är av yttersta vikt att alla inblandade visar hänsyn och försiktighet. Tänk på att banan delar yta med allmänheten. Ni behöver inte fightas med varandra axel mot axel just där det är som trängst. Loppet är långt, använd sunt förnuft!

Antalet varv förblir oförändrat, oberoende av banlängd. Det är 22 varv för marathondistansen och 12 (ja) för halvdistansen. 

Tidtagning och varvräkning

Vi använder SportIdent som tidtagningssystem, Alla deltagare får låna en löparbricka, en SI-pinne. Den fästs med ett band runt fotleden. Vi använder en teknik som kallas SIAC Air+ som inte kräver en aktiv stämpling. Räckvidden mellan basstation och SI-pinnen är upp till tre meter, och ni behöver således springa i närheten av basstationen, dit ni kommer ledas genom en fålla vid varvningen. När ni är i närheten av kontrollen kommer löparbrickan att pipa. 

Löparbrickan sitter i ett band som ska fästas på utsidan av vristen på höger ben. Höger är handen du hälsade med pre pandemi. 

Kontrollen som står vid varvning är en live-enhet, och vi har en förhoppning om att kunna meddela de tävlande när det börjar dra ihop sig för målgång. Med det sagt så ligger ansvaret att hålla koll på hur många varv som sprungits ändå på den tävlande. Ett bra tips är att ha något ätbart liggandes i samma antal bitar som varv under tävlingen, låt säga 21 vingummi eller liknande. Ät ett per varvning. 

Vi har som ambition att kunna rapportera liveresultat på vår hemsida. Leaderboarden bäddas in på startsidan på hammarbyalpin.se, med en länk till utförligare data. 

Vid målgång så ska du stämpla i en målkontroll. Den är vid sidan av varvningen och kommer att vara utmärkt. Den markerar slutet av banan, och ger dig din resultattid. Även den är trådlös, men med kortare räckvidd. Målet kommer att bestå av en snitslad ruta på marken som är inom räckvidd för kontrollen. 

I anslutning till målrutan återlämnas löparbrickan till sekretariatet i utbyte mot en finishergåva/medalj. 

Löparbrickan ska återlämnas efter målgång.  
Saknad bricka debiteras med 1000kr.

Om du behöver bryta loppet, meddela en funktionär och lämna tillbaka nummerlapp och löparbricka.

Banan är öppen i nio timmar, till klockan 18:00.

Nummerlappar

Vi har två varianter på nummerlappar. Dels en serie för halvdistansen som börjar på 201; och dels en för marathondistansen som börjar på 401 och löper upp över 500. 

Väder och kläder

Vi har förstås blivit lovade 14 grader och strålande sol, men om det skulle te sig annorlunda så kan det vara bra att hålla koll på en lokal väderlekstjänst. Vi upplever att Accuweather brukar ha mest rätt. 

Helgen ser ut att hålla sig runt nollan med sol. I skrivande stund förväntas varken nederbörd eller vind, men var beredd på fjällväder. 

Webbkameror.se har en kamera uppe, kolla där för att se hur backen ser ut precis just nu!

Solen går ned 15:00 på söndag. Behöver du mer än sex timmar att komma runt banan så är egen belysning obligatoriskt. Det är upp till dig om du bär pann- eller ficklampa, men efter mörkrets inbrott så lyser du upp din väg själv. Vi vet inte om lamporna i backen kommer vara tända eller inte.

Välj gärna en grovt mönstrad sko, gärna med dobb. Om det är frysgrader riskerar det att vara rejält halt, så det kanske inte är helt dumt att plocka med spikskorna. 

Vad gäller kläder så är lager på lager oslagbart vid kyla. Att springa i backe är typ omöjligt utan att dra på sig hög puls och svett, så välj material därefter. Välj något som värmer även när det är blött, tänk merinoull. Och se till att ni skyddar er från eventuell vind om den blir kall!

Service under loppet

Tävlingsledningen ställer upp ett energibord där det finns vatten, coca cola, sportdryck och frukt; strösalt, kaffe och fin-lussefika. 

Energibordet i sig är inte tänkt att vara komplett för alla löpare, utan snarare att trakta som stöd. Ta gärna med egen energi! Finns möjlighet ser vi helst att ni har någon slags återanvändbar mugg eller flaska att ta dryck ur vid varvning. Vi kan ju hjälpa naturen lite genom att inte servera ur engångsmuggar vid alla 3045(!) påfyllningar.

Det finns en portabel toalett uppställd i anslutning till varvningen. 

Förvaring av egen utrustning

Deltagarna har möjlighet att ställa ut en väska eller låda med egen utrustning (klädombyte, stavar, pannlampa och energi etc.) i anslutning till varvningen. Dessa placeras ut längs vänster sida av området. Vi har presenningar att täcka över med om det kommer regn. 

Priser och prisutdelning

Vi kommer hålla en kortare prisutdelning för varje klass snarast möjligt efter att respektive prispall är fylld. Förstapriset i respektive klass är en fri start i 2020 års upplaga av Ursvik Ultra; och en duostart till Stockholm Adventure Race STAR.  

Spurtpris

Julgran.com sponsrar med en julgran som spurtpris. Den dam och den herr som är snabbast upp för backen efter andra stigningen (efter knappa 3km) och kommer i mål vinner granen. 

Vänner, bekanta och support

Se till så att alla ni känner kommer och hejar. Be dem stå överallt på lagom avstånd (med tvättade händer), undantaget varvningsområdet. Be dem heja sig hesa. Se till så att de har kul. 

Se till så att du har kul!
Heja!