PM
Hammarby Alpin Marathon 2018

Söndagen den 2 december, den första advent. Klockan 09:00.

Registreringen öppnar klockan kvart i åtta, och sker vid tävlingscentrum som ligger i anslutning till start, varvning och mål. I botten av backen, till vänster om liften när du tittar mot toppen. Vi stänger registreringen kvart i nio. 

Anmälningsläge

Tävlingen är fulltecknad. Vi har 135 deltagare i startlistan. I marathonklassen är det 19 damer och 65 herrar. Det är 16 damer anmälda till halvdistansklassen, och 35 herrar. 

Startlistan hittar du här!

Information och start 

Vi kommer inte att ha någon genomgång av regler eller information utöver detta PM. Varvet går moturs, och starten är rakt upp för backen som Skistar kallar för Trysil. Starten går vid nio. 

Tidtagning och varvräkning

Vi använder SportIdent som tidtagningssystem, Alla deltagare får låna en löparbricka, en SI-pinne. Den fästs med ett band runt ett finger. Pinnen stoppas in i ett hål i en kontrollenhet (kallat stämpling) som finns nere vid varvningen. Deltagaren ska stämpla varje gång kontrollen passeras.

Den här videon på Facebook visar hur du stämplar. 

Kontrollen som står vid varvning är en live-enhet, och vi har en förhoppning om att kunna meddela de tävlande när det börjar dra ihop sig för målgång. Med det sagt så ligger allt ansvar att hålla koll på hur många varv som sprungits på den tävlande. Ett hett tips är att ha något ätbart liggandes i samma antal bitar som varv under tävlingen, låt säga 22 vingummi eller liknande. Ät ett per varv. 

Vid målgång så ska du också stämpla varvningskontrollen. Den markerar slutet av banan, och ger dig din resultattid.

Det står även en kontroll på toppen av backen. Stämpling i den kontrollen är inte obligatorisk, men kommer att ge deltagarna möjlighet att se mellantider på klättringen från varv till varv. Dessa mellantider presenteras någon vecka efter målgång. 

Båda kontrollerna kommer att ha dubbla kontrollenheter som är parkopplade. Det möjliggör att två deltagare kan stämpla bredvid varandra. De första varven kommer det sannolikt att vara ett komprimerat fält med löpare, och det kommer vara trångt. Var snälla mot varandra, och kom ihåg att det är långt kvar – och att det är lika för alla. Gillar du inte att trängas? Kom fram till kontrollen först. 

Löparbrickan ska återlämnas efter målgång.  
Saknad bricka debiteras med 750kr.

Om du behöver bryta loppet, meddela en funktionär och lämna tillbaka nummerlapp och löparbricka.

Banan är öppen i tio timmar, till 19:00.

Nummerlappar

Vi har tre varianter på nummerlappar. Dels en serie för marathondistansen som börjar på 401; dels en för halvdistansen som börjar på 201. För de tävlande herrar som tillkommit vid reservregistreringen så har vi letat i gömmorna och hittat nummerlappar från tidigare års Ursvik Ultra - de som springer kort har tvåsiffriga nummer, de som springer full distans har tresiffriga. 

Väder och kläder

Vi har förstås blivit lovade 14 grader och strålande sol, men om det skulle te sig annorlunda så kan det vara bra att hålla koll på en lokal väderlekstjänst. Vi upplever att Accuweather brukar ha mest rätt. 

Helgen ser ut att hålla några plusgrader och moln. I skrivande stund förväntas ingen nederbörd, men däremot hyggligt stark vind; i byarna upp till kuling. 

Webbkameror.se har en kamera uppe, kolla där för att se hur backen ser ut precis just nu!

Solen går ned 14:54 på söndag. Behöver du mer än sex timmar att komma runt banan så är egen belysning obligatoriskt. Det är upp till dig om du bär pann- eller ficklampa, men efter mörkrets inbrott så lyser du upp din väg själv. Vi vet inte om lamporna i backen kommer vara tända eller inte.

Välj gärna en grovt mönstrad sko, gärna med dobb. Om det är frysgrader riskerar det att vara rejält halt, så det kanske inte är helt dumt att plocka med spikskorna. 

Vad gäller kläder så är lager på lager oslagbart vid kyla. Att springa i backe är typ omöjligt utan att dra på sig hög puls och svett, så välj material därefter. Välj något som värmer även när det är blött, tänk merinoull. Och se till att ni skyddar er från vinden om den blir kall!

Service under loppet

Tävlingsledningen ställer upp ett energibord där det finns vatten, coca cola, sportdryck och frukt; strösalt, kaffe och fin-lussefika. 

Energibordet i sig är inte tänkt att vara komplett för alla löpare, utan snarare att trakta som stöd. Ta gärna med egen energi! Finns möjlighet ser vi helst att ni har någon slags återanvändbar mugg eller flaska att ta dryck ur vid varvning. Vi hjälper naturen lite genom att inte servera ur engångsmuggar vid alla 2402(!) påfyllningar.

Det finns en portabel toalett uppställd i anslutning till varvningen. 

Förvaring av egen utrustning

Deltagarna har möjlighet att ställa ut en väska eller låda med egen utrustning (klädombyte, stavar, pannlampa och energi etc.) i anslutning till varvningen. Dessa placeras ut längs vänster sida av området. Vi har presenningar att täcka över med om det kommer regn. 

Priser och prisutdelning

Vi kommer hålla en prisutdelning för varje klass snarast möjligt efter att respektive prispall är fylld. Förstapriset i respektive klass är en fri start i 2019 års upplaga av Ursvik Ultra

Spurtpris

Julgran.com sponsrar med en julgran för utkörning. Den dam och den herr som är snabbast upp för backen efter andra stigningen (efter ca 2,5km) och kommer i mål vinner. Leverans sker inom Stockholmsområdet. Spurtpriset dokumenteras manuellt, och det finns således inget behov av att stämpla för mellantid på toppen.

Utlottningspris

När resultatlistorna är kompletta så kommer två startplatser, en för var distans, till nästa års tävlingsserie av Högdalens Högsta att lottas ut. Vi kommer att dra vinnaren bland de återlämnade löparbrickorna. Lottningen filmas, och kommer att läggas upp på Facebook, och under den kommande resultatsidan på webbplatsen.

Vänner, bekanta och support

Se till så att alla ni känner kommer och hejar. Be dem stå överallt, undantaget varvningsområdet. Be dem heja sig hesa. Se till så att de har kul. 

Se till så att du har kul!
Heja!