Hammarby Alpin Marathon 2023

Vilken dag vi fick tillsammans! Helt ärligt var vi nog lite oroliga för hur ni tävlande skulle tar er an banan i år. Det visade sig så klart var en helt obefogad oro. För ni sprang ju alla som vinden, leende upp över och runt vår snötäckta bana. Som det fanns snö i år, äntligen!

Den senaste veckans köldknäpp hade fått våra kompisar på Skistar att ta fram varenda snökanon ur sin sommardvala och alla maskinerna gick för fullt och tillverkade maximalt med puder. Så pass att den lilla snöhög som kvällen innan beskrevs som "Det lilla insteget till pisten", med snökanonens hjälp hade lyckats växa till sig riktigt ordentligt. När det var dags för start var insteget som vi minns det säkert tre meter högt, minst!

Det som uttrycktes på tävlingsgenomgången att: "Ta sikte på den vackra granen på toppen", skulle visa sig bli svårt. Den hade nämligen under natten förvandlats till en isbit som inte särskilt mycket påminde om en julgran längre.

Vem vann den då, granen, alltså tävlingens spurtpris? Jo snabbast upp för backen på andra varvet var fjolårsvinnaren av HAM, Daniel Franco Cereceda, IKJ Haninge. julgran.com bjuder på just den där superfina granen i slutet av backen. Men kanske viktigare är att Daniel tillsammans med Helena Wallin (vinnare av spurtpriset för damer, och därtill halvdistansen) får varsin start i världens första upplaga av The Charlie Brown’s Christmas tree race nu på lördag. Om skorna svalnat sen helgen så är det således läge att värma upp dem igen!

Vi är superglada att Gunnar Eld från Popstudio och Mattias Backlund från Backlund Photography var med oss större delen av dagen med sina kameror. Vi kommer dela med oss av deras magiska bilder den närmaste tiden. Bilderna är skitsnygga och ni ser ut som superhjältar hela gänget. Helt klart värt att vänta på.

Vinnare

Hammarby Alpin Marathon 2023
Linda Lindberg (5:06)
Svante Midander, Solna klätterklubb (4:21)

Hammarby Alpin Marathon 2023 - halvdistans
Helena Wallin (2:31)
Marcus Brandt, Nordic Triathlon & Endurance Club (2:25). Marcus var även titelförsvarare sedan 2022


Alla vinnare får, förutom de fina medaljerna och chokladtomtar, även en fri start i Ursvik Ultra den 16 mars, och en fri duostart till Stockholm Adventure Race, STAR i höst (datum ej satt ännu)

Observera gärna de höga segertiderna. På herrsidan är det hittills det långsammaste loppet någonsin, detsamma gäller på damsidan undantaget premiärtävlingen RTBMARAN 2010. Det säger helt klart något om hur krävande banan var i år. 

Noterbart är också spurtstriden för tredjeplatsen i damernas långa. Johanna Berglind, Julgran.com knep bronspengen precis framför ögonen på Anna Campbell Westlind efter lite förvirring kring vart målfållan faktiskt var. Nervkittlande! Herrarnas etta/tvåa vart omvänd från ifjol, vi gissar att Daniel Franco Cereceda är hyggligt revanschsugen efter att tappat ledningen till Svante i slutet av loppet. Nästa år, då jäklar!

Trots tuffa förhållanden var det få som bröt i år. Bra jobbat. Vi brukar få till oss lite småskador att jobba med under tävlingen, men i år blev det inget sådant alls vilket så klart känns toppen. Mot slutet av dagen fick vi ta emot en hyfsat nedkyld löpare men som ändå slutförde fulldistansen. Det var inget som en värmefilt, lite glögg och en taxiresa inte kunde lösa.

Årets starkaste bedrift stod helt klart Sara Högberg, Team PTConsulting för. Med god marginal klarade hon förvisso maxtiden, även om hon var ensam kvar på banan i nästan en timme. Faktiskt är det den längsta uppmätta tiden på banan, någonsin. Respekt! Sara fick med sig lite extra grejer hem, bland annat energi från Umara att tanka upp reserverna med.

Hoppas det gick bra för er när ni kom hem med alla kalla näsor, kinder, fingrar och tår - och att abstinensen till loppet inte är för stor. Men misströsta inte; anmälan till nästa år är öppen. Vi kan inte garantera lika bra väder, men (minst) lika kul blir det. Det lovar vi.

Resultat

Marathon Damer
Marathon Herrar

Halvdistans Damer
Halvdistans Herrar

Resultatlistorna innehåller inga varvtider. För den nyfikne finns liveresutatet att tillgå, även om det inte är att anse som ett officiellt resultat i det fall det skiljer sig från listorna ovan. 

Vi ses i backen,
Fredrik, Anders och Tomas